Groeiende stress onder studenten door COVID-19

For the English version, click here

Sinds begin vorig jaar is het leven een beetje stilgevallen. Waar het normale leven eerst weer mondjesmaat opstartte, werd binnen de kortste keren de handrem weer aangetrokken. Iedereen heeft mindere momenten meegemaakt. Zo is bij sommigen het sociale leven grotendeels weggevallen en is de druk op school moeilijk bij te benen vanaf thuis. In dit artikel gaan we verder in op hoe studenten aan Tilburg University stress ervaren door de huidige omstandigheden. Ook geeft dit artikel de ervaringen weer van medestudenten die lid zijn van Asset | Accounting & Finance.

Het afgelopen jaar

Zorgen over nu en de toekomst, iedereen kent ze. Voor de één is er makkelijker mee om te gaan dan voor een ander. Iedereen heeft andere zorgen, die voor ieder persoon in verschillende zwaartes meewegen. De één trotseert crisis na crisis en de ander heeft een handje nodig om weer op gang te komen. De situatie is ontstaan en iedereen gaat er op zijn eigen manier mee om. 

Uit een persartikel van Tilburg University blijkt dat er een toename van psychische klachten is, met name onder studenten. Een groep die normaliter sociaal erg actief is en die veel veranderingen heeft meegemaakt door de maatregelen. Een groep mensen die bovendien vaak anders in het leven staat dan bijvoorbeeld fulltime werkenden. 

Voor veel mensen was het bijwonen van colleges een stok achter de deur, een vaste routine met werk, school en privé. Een routine die zich nu met name afspeelt op studentenkamers, omdat de collegebanken en bibliotheken niet meer toegankelijk zijn. Verder zijn er mensen die een leuke bijbaan verloren zijn, omdat het uitoefenen van hun werk niet mogelijk is met de huidige maatregelen. De verstoring van balans is een grote oorzaak voor neerslachtigheid bij velen. Gelukkig zijn er meerdere manieren om het wat makkelijker voor jezelf te maken.

Ervaringen van A&F leden

Hoe ervaren leden van Asset | Accounting & Finance (A&F) deze vreemde periode? Naar aanleiding van dit vraagstuk zijn een aantal A&F leden geïnterviewd die momenteel de Bachelor Bedrijfseconomie, Master Finance of Accountancy volgen. 

Bo Janssen, MSc Accountancy, geeft haar ervaring weer van fysieke naar online lessen. “De online colleges waren prima al was het lastiger om echt interactie te hebben met andere studenten. Het tweede semester vond ik iets moeizamer. De enige interactie die er nog was, was via online Q&A sessies en meestal kwamen daar niet heel veel vragen naar voren.”

Sem van den Berg, MSc Accountancy, vertelt kort over wat voor effecten de huidige periode op zijn motivatie had. “Ik merkte wel dat mijn motivatie voor het volgen van colleges achteruit ging. Uiteindelijk hebben mijn schoolprestaties hier niet onder geleden. Ik ben normaal gewend om zonder veel interactie en persoonlijke begeleiding vakken af te ronden.”

Hieruit valt te concluderen dat het studeren in het nieuwe normaal zijn voor- en nadelen heeft. Zo ervaart de ene persoon de online lessen over het algemeen als prettig, maar blijkt het gebrek aan interactie voor de andere persoon juist een obstakel te zijn. Een obstakel waar de één beter mee omgaat dan de ander. 

De rol van Tilburg University

Welke rol heeft de universiteit gehad in de overgang naar het nieuwe normaal voor de student? Heeft de universiteit dit positief of negatief opgepakt? Uiteindelijk heeft elke organisatie door de huidige maatregelen ingrijpende beslissingen moeten maken.

De school toont een stijgende lijn qua toepassing maatregelen die gelden in het onderwijs aldus Bo Janssen. “Ik denk dat ze nu wel proberen te kijken naar op welke manier een bepaald vak het beste online ingericht kan worden, in plaats van de colleges die normaal fysiek gegeven worden slechts over te zetten naar online (bijvoorbeeld door filmpjes op elk moment beschikbaar te maken).”

“Voor veel mensen was het bijwonen van colleges een stok achter de deur, een vaste routine met werk, school en privé. Een routine die zich nu met name afspeelt op studentenkamers.”

Zo waren er ook studenten die een kritische blik hadden zoals Ahlam Kodade, MSc Finance. “Ik begrijp dat het bijzondere tijden zijn voor ons allemaal. Ook dat we creatief en flexibel moeten zijn met oplossingen, maar ik kreeg het gevoel dat er weinig rekening werd gehouden met internationale studenten zoals ik. Een belangrijke groep voor de onderwijssector.”

Sommige studenten vonden dat er zaken onduidelijk waren zoals Jari Heijnen, MSc Accountancy. “Er was veel onduidelijkheid vanuit de universiteit, in dat opzicht kunnen ze nog veel leren. Ook wordt er verwacht dat studenten altijd beschikbaar zijn voor een online college en dat is voor veel werkende studenten niet mogelijk.” 

Gebrek aan duidelijkheid is een terugkerende gedachte over de handelswijze van Tilburg University. De universiteit is er actief mee bezig en past haar nieuwe onderwijsmethodes aan naarmate de tijd vordert. Uit deze nieuwe vorm van lesgeven en het beleid van de onderwijsinstellingen en rijksoverheid zullen zeker nog jaren lessen worden getrokken. 

Tips van A&F leden

Hoe hebben leden van Asset | Accounting & Finance zich dit jaar mentaal en fysiek sterk weten te houden? Een aantal leden zullen kort uitleggen welke positieve gewoonten zijn hebben toegepast. Wellicht is dit een bron van inspiratie voor het behouden van een gezonde attitude. 

Discipline en dagelijkse routines kunnen handvaten zijn in de tijden van thuis studeren, aldus Joep Groenen, BSc Bedrijfseconomie. “Ten eerste vind ik het belangrijk om een goed dagritme aan te houden: op tijd opstaan, meteen douchen, etc. Zo zorg ik dat mijn dag veel effectiever invul en heb ik meer motivatie. Ook vind ik het fijn om regelmatig even naar buiten te gaan, omdat ik toch veel binnen ben.”

Zo kunnen sportieve activiteiten ook bijdragen aan je gezondheid volgens Sem van den Berg. “Ik heb me voornamelijk gefocust om naar de sportschool te gaan. Daarnaast liep ik in de zomer ook wel eens hard. Ik merk dat sporten een positieve invloed kan hebben op je mentale gesteldheid.”

Anderen hebben veel gemoedsrust weten te halen uit het thuis zijn met familie zoals wordt beschreven door Ahlam Kodade. “Ik heb een halfjaar in mijn thuisland doorgebracht. Ik denk dat dit zeer waardevol was aangezien ik toen geen vakken had. Het was prettig om familie te zien en ik nam de tijd om Nederlands te leren.”

Studenten houden zich scherp door middel van discipline, lichaamsbeweging en het samenzijn met familie. Uiteindelijk helpen alle kleine beetjes voor mensen die het deze periode zwaar hebben en houdt het mensen vitaal door gezonde energie uit deze kleine dingen halen. 

Hoop voor de toekomst

Het nieuwe jaar is eindelijk begonnen. Een jaar lang hebben we een ongehoorde crisis meegemaakt die nog steeds voortduurt. De wereld heeft in een rap tempo diverse vaccins ontwikkeld zien worden en gezien welke veerkracht de samenleving heeft. Waar hopen studenten op of wat zijn hun verwachtingen voor komend jaar? 

Sommige studenten houden de verwachtingen liever wat lager in deze onzekere tijden, zoals Lianne Ramaekers, MSc Accountancy. “Ik probeer niet te veel verwachtingen te hebben, want deze pandemie zou zomaar weer roet in het eten kunnen gooien. Ik kijk wel erg uit naar de lente/zomer; mooi weer en hopelijk minder corona maatregelen!”

Toch kijkt vrijwel iedereen hoopvol uit naar een beter 2021 zoals wordt gezegd door Joep Groenen. “Met de hoop dat we weer snel met meerdere mensen bij elkaar mogen komen, hoop ik dat ik weer veel gezellige avonden mag doorbrengen met vrienden. Ook denk ik dat ik me bij de leuke (online) activiteiten van Asset | Accounting & Finance erg zal gaan vermaken. Verder hoop ik dat de sportcomplexen weer open kunnen. Ten slotte denk ik dat ik op zijn tijd weer lekker uit eten zal gaan.”

Ik hoop dat de wensen van deze studenten snel uit mogen komen. Voor 2021 hoop ik dat alles vrij snel weer terug kan naar vanouds! 

reacties