Tim Steketee (30) werkt sinds anderhalf jaar bij De Beer en woont binnenkort in zijn nieuwe huis in Hilvarenbeek, dat hij momenteel grondig aan het
For the English version, click here.
“De ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid gaan snel. Dat wij daar een onderdeel van mogen zijn, onze klanten erop mogen voorbereiden en een impact mogen hebben, daar worden we echt heel enthousiast van”, zeggen Sanne Prins, Staff Audit, en Endri Olsen, Junior Manager Audit Advisory bij Deloitte. Beiden zijn lid van het Sustainability team, een gloednieuw Deloitte-team dat zich bezighoudt met het verhogen van duurzaamheidskennis binnen Audit & Assurance. “Duurzame bedrijven hebben de toekomst.”
Sanne (24) legt uit: “Op de fiets naar kantoor, mijn eigen waterflesje gebruiken in plaats van papieren bekertjes, herbruikbare make-up remover pads gebruiken… In mijn dagelijkse leven probeer ik zo ‘schoon’ mogelijk te leven. Dat ik nu deel uitmaak van het Sustainability team biedt me de kans om me nog meer in het onderwerp te verdiepen. Ik wil klanten helpen en adviseren, en collega’s bewust maken.” Endri (28): “Ik word heel enthousiast van duurzaamheid, want dat is de toekomst. Door onze klanten voor te bereiden op de duurzaamheidsregels in 2023, hebben we impact op onze klanten maar ook indirect om hun omgeving. Maar ook vanuit carrièreperspectief is het interessant om je te specialiseren in duurzaamheid. Zulke vaardigheden zijn veelgevraagd. Dat is waardevol voor Deloitte én voor jouzelf.”
Warme sfeer
Endri ging al voor Deloitte Zuid-Afrika werken toen ze 18 was. “Ik wilde heel graag accounting & finance studeren en bij een Big Four kantoor gaan werken. Toen ik bij Deloitte naar binnen liep, voelde dat heel anders dan bij de andere accountantskantoren. De sfeer was licht en warm, alsof de zon binnen scheen. Daardoor koos ik voor Deloitte,” glimlacht Endri. “Deloitte ondersteunde me tijdens mijn studie en gaf me zoveel kansen. Er waren diverse netwerkevenementen, waar ik ook mijn huidige partner ontmoette. Nadat ik mijn opleiding had gehaald, ging ik drie maanden voor het kantoor in Boston (VS) werken, wat volledig werd ondersteund door Deloitte. Er werd goed voor me gezorgd, dus ik wilde echt niet weg bij Deloitte. Toen mijn partner en ik van plan waren om naar Europa te emigreren, leek het ons logisch om bij Deloitte Nederland te gaan werken. Weer zo’n goede keuze. Het is echt een familieomgeving.”
“Bij Deloitte kun je zijn wie je bent en je kunt de weg kiezen die bij je past”
Zoveel overeenkomsten
Sanne begon ook al bij Deloitte op jonge leeftijd. “Vijf jaar geleden was ik op zoek naar een stage. Bij Deloitte hing een goede sfeer, precies zoals Endri zegt. Daarna werd ik werkstudent, deed nog een stage, en begon uiteindelijk bij Audit. Op dat moment begon ik ook aan mijn (pre)master accountancy aan Nyenrode University. Ik kan echt zeggen dat sommige van mijn collega’s ook mijn vrienden zijn. We hebben veel overeenkomsten, zoals opleiding, leeftijd, interesses en lifestyle. We spreken buiten kantoor regelmatig met elkaar af. Iedereen staat ervoor open om elkaar te helpen en om een band op te bouwen. Het is gewoon een heel vriendschappelijke en tegelijkertijd heel professionele werkomgeving. Ik ben net klaar met mijn masterscriptie. Een van de onderwerpen daarvan is de ESG score, waarmee de milieu-, sociale en bestuursresultaten van een bedrijf worden gemeten. Dat was absoluut een extra stimulans voor mijn belangstelling voor duurzaamheid.”
Interessante uitdagingen
Endri werkt nu ruim twee jaar bij Audit Advisory. “Ik heb alle soorten projecten gedaan binnen deze afdeling. Momenteel help ik een klant bij de voorbereidingen voor een beursgang.
Daarbij hoort bijvoorbeeld ondersteuning bij het voorbereiden van de financiële cijfers, de juiste juridische structuur en corporate governance en een deel van de ESG-verslaglegging. Dat vind ik echt ontzettend cool. Online boodschappen doen heeft de toekomst. Door betrokken te zijn bij de ontwikkeling van hun ESG-verslaglegging helpen we de klant om duurzamer te worden. In mijn werk kom ik interessante uitdagingen, bedrijfsmodellen en zakelijke operaties tegen. Een van de dingen die ik leuk vind, is de medewerkers van een klant goed leren kennen en met diverse Deloitte-collega’s aan een opdracht werken. Onze klanten leren van ons, maar wij leren ook van hen en van elkaar.”
“Ook vanuit carrièreperspectief is het interessant om je te specialiseren in duurzaamheid”
Professionele keuken
“Iedere klant is anders”, zegt Sanne. “Van detailhandel en horeca tot een vastgoedbedrijf of een cosmeticaconcern. Inzicht krijgen in hun zakelijke operaties is zo interessant. Vooral als het gaat om de maatschappelijke kant van ESG-verslaglegging. Hoe gaan bedrijven om met mensen, zowel hun werknemers in Nederland als in de landen waar hun producten vandaan komen? Worden mannen en vrouwen hetzelfde beloond? Hoeveel vrouwen maken deel uit van het bestuur van een onderneming? Ik ben geïnteresseerd in bedrijfswaarden en wil graag meehelpen om bewustzijn te creëren.”
De juiste add-ons
Volgens Endri bieden de meeste Big Four kantoren dezelfde soort pakketten. “Maar wat Deloitte heel goed doet, is de juiste add-ons aanbieden. Er wordt voor ons gezorgd. Vrouwen worden goed ondersteund, thuiswerken wordt goed gefaciliteerd en voor expats heeft Deloitte zelfs een beleid ontwikkeld tijdens de coronapandemie. Je kon een paar weken vanuit je thuisland werken, zodat je je familie kon bezoeken.” Sanne: “Deloitte is echt een goede werkgever die mensen en culturen serieus neemt. Je kunt zijn wie je bent en je kunt de weg kiezen die bij je past. Je bepaalt zelf welke kansen je grijpt.”