Tim Steketee (30) werkt sinds anderhalf jaar bij De Beer en woont binnenkort in zijn nieuwe huis in Hilvarenbeek, dat hij momenteel grondig aan het
Renate de Vries heeft onlangs een nieuwe stap in haar carrière bij EY gezet door aan de slag te gaan als Staff Audit. Haar connectie met de organisatie gaat echter verder terug. Met veel enthousiasme deelt ze haar verhaal over de overgang van student naar een professionele loopbaan bij EY. Vanaf haar eerste ontmoeting met de accountancywereld tot aan haar huidige positie, schetst Renate een beeld van de uitdagingen en kansen die ze is tegengekomen. Ze benadrukt het belang van praktische ervaring, het vinden van een evenwicht tussen werk en studie, en de ondersteunende rol die EY hierin heeft gespeeld. Bovendien draagt Renate actief bij aan verschillende bedrijfsactiviteiten, waaronder het organiseren van de skitrip en haar inzet bij verschillende wervingsevenementen.
Kun je ons iets meer vertellen over jezelf en hoe is jouw EY- avontuur begonnen?
Ik ben Renate de Vries, 24 jaar oud en geboren in Hoek van Holland. Na mijn middelbare school ben ik naar Tilburg verhuisd om de opleiding Bedrijfseconomie aan Tilburg University te starten. Mijn avontuur bij EY begon in het derde jaar van mijn studie, toen ik de kans kreeg om stage te lopen. Dankzij mijn bestuursjaar als Secretary bij Asset | Accounting & Finance had ik kennis gemaakt met de verschillende richtingen en bedrijven binnen de financiële wereld. Ik besloot uiteindelijk dat de Accountancy mij het meeste trok en startte bij EY Eindhoven. Dit beviel mij zo goed dat ik er nu, ruim twee jaar later, nog steeds werkzaam ben en afgelopen september ben gestart als Staff audit.
Hoe was het om de theorieën vanuit de collegebanken direct toe te passen tijdens je stage, en wat heeft dit jou gebracht?
Toen ik begon met mijn stage, voelde het alsof de theorieën die ik had geleerd in de collegezaal niet direct toepasbaar waren in de praktijk. Alles was nieuw en nogal overweldigend. Maar naarmate de weken verstreken, begon in de verbanden te zien. De puzzelstukjes vielen op hun plaats en zelfs vakken die ik in eerste instantie niet direct kon linken aan Accountancy, bleken onverwacht nuttig. Tijdens mijn stage volgde ik ook twee vakken van de minor Accountancy, dat een directe koppeling met mijn dagelijkse werkzaamheden mogelijk maakte. Deze ervaring versnelde mijn leerproces en maakte mijn tijd in de collegebanken des te waardevoller.
Studeren en werken tegelijk, hoe pak je dat aan? En hoe flexibel was EY met jouw studierooster?
Het combineren van studie en werk was een uitdaging die ik met beide handen aangreep. Ik had colleges op dinsdag en vrijdag en ik werkte op maandag, woensdag en donderdag. In het begin was dit enorm wennen en ik moest zorgen dat ik beter leerde plannen. Gelukkig kreeg ik hier hulp bij van mijn Buddy bij EY en door vallen en opstaan leer je gelukkig ook heel snel. Daarnaast bood EY ook heel veel flexibiliteit. Als ik door mijn studie een dag niet kon werken, was dat geen probleem. Ik kon mijn uren schuiven of een verlofdag opnemen. EY dacht actief met mij mee, dat het combineren van deze mijn studie en stage een stuk eenvoudiger maakte.
Welk advies zou je geven aan studenten die overwegen om na hun studie een post-master RA opleiding te volgen?
Als je overweegt om de RA opleiding te volgen, zorg dan dat je eerst praktijkervaring opdoet binnen de auditafdeling, bijvoorbeeld middels een stage of werkstudentschap. Deze opleiding is een serieuze toewijding en vraagt om discipline. Daarnaast is het belangrijk om te informeren naar eventuele deficiënte vakken die je mogelijk nog moet volgen. Soms kan je deze al tijdens je masteropleiding afronden, dat uiteindelijk veel tijd en stress bespaart. Als laatste zou ik ook willen meegeven dat je er vooral niet te bang voor moet zijn of er tegenop moet gaan kijken. Alles dat je leert tijdens deze opleiding is heel waardevol voor de praktijk. En ondanks dat het soms zwaar is, geniet ik ook van de vrijdagen waarop wij studie hebben. Het is heerlijk om na vier dagen werken weer even terug te zijn op de universiteit en te luisteren naar de professor in de collegebanken. Aan het einde van de vrijdagmiddag vieren wij vervolgens met elkaar het weekend bij Esplanade en dat zijn toch wel de momenten waarvan ik energie krijg.
Wat heeft voor jou geholpen in de overgang van student naar Staff audit?
Persoonlijk vond ik de inductie van EY hierbij heel waardevol. In de eerste twee weken dat je start bij EY leer je alle nieuwe starters kennen, de organisatie en wat er verwacht wordt van je. Overdag krijg je heel veel trainingen, wat eigenlijk wel te vergelijken is met college, en daarnaast zijn er leuke activiteiten gepland. Zo hebben wij bijvoorbeeld een escaperoom gedaan en zijn wij gaan BBQ aan het strand. In de avonden werd er ook altijd een activiteit georganiseerd, zoals een pubquiz of een thema-avond. Hierdoor was de overgang in de eerste paar weken van student naar fulltimebaan heel klein. Na de inductie begin je echt met werken. Hierin word je heel erg begeleid door zowel je teams als je coach en mentor. Daarnaast heb je in het begin ook nog veel trainingen, waardoor de werkweek soms maar bestaat uit drie dagen. Dit heeft mij heel erg geholpen met de overgang van student naar Staff audit. Daarnaast heb je ook altijd jouw jaarlaag, dit is de groep waarmee je in september start, waarop je kunt tergvallen. Iedereen loopt tegen dezelfde problemen aan en is net begonnen aan een baan in combinatie met een opleiding. Ook doen wij met elkaar nog wel eens leuke dingen, zoals naar het terras op donderdag of een borrel op kantoor. Het laatste dat mij heeft geholpen is mijn stage en werkstudentschap bij EY. Ik kende de organisatie en sommige werkzaamheden al en daarnaast was ik al gewend om twee dagen in de week te werken. De overgang van student naar fulltimebaan is daardoor wat minder groot.
Je had verschillende opties voor je carrière. Waarom heb je specifiek voor EY gekozen en wat maakte EY onderscheidend voor jou?
Tijdens mijn bestuursjaar bij Asset | Accounting & Finance had ik al kennis gemaakt met verschillende accountantskantoren. Ik heb de voor- en nadelen afgewogen van een wat kleiner kantoor en de Big4. Uiteindelijk besloot ik om te starten bij een groter kantoor en dan zou ik daarna wel verder zien. Ik heb toen deelgenomen aan de accounting expedition van Asset, waarbij je in twee dagen langsgaat bij Deloitte, KPMG, PWC en EY. Op gevoel ben ik uitgekomen bij EY. Na mijn stage had ik de optie om ook nog bij een kantoor te solliciteren en een stage te lopen voordat ik zou gaan starten als Staff, maar ik besloot om te blijven. Ik had er een goed gevoel bij, vond het kantoor en de collega’s heel leuk en ik dacht ‘als het goed voelt, waarom zou ik dan eigenlijk verder kijken?’. Dit is natuurlijk voor iedereen anders, maar voor mij werkte het.
“Het gevoel bij EY was meteen goed, dus waarom zou ik verder kijken? Als je ergens op je plek zit en de mogelijkheden ziet om te groeien, dan is dat een teken dat je de juiste keuze hebt gemaakt.”
Kijkend naar de toekomst, waar zie je jezelf binnen EY over vijf jaar en welke mogelijkheden zie je voor jezelf binnen het bedrijf?
Kijkend naar de toekomst hoop ik binnen EY veel te leren en door te groeien binnen de Audit. Ik geniet ervan om naast mijn rol als accountant ook betrokken te zijn bij andere activiteiten, zoals het organiseren van de skitrip en het ondersteunen bij recruitment. Daarnaast ben ik benieuwd naar de mogelijkheden die EY biedt op het gebied van ESG-audit of forensisch accountant, maar eerst maar eens mijn RA-titel behalen en dan zien we daarna wel weer verder. Als ik één ding zeker weet is dat als je iets bespreekbaar maakt binnen EY alles mogelijk ik, dus wat dat betreft maak ik me geen zorgen over de toekomst en zie ik wel waar het schip strand.