Werken tijdens je studie: de ervaringen van drie Econometrie studenten aan de Universiteit van Tilburg
Laat ik beginnen met het stellen dat het volgen van drie masterdiploma’s niet mijn oorspronkelijke plan was. Dit ontwikkelde zich geleidelijk, gevoed door nieuwsgierigheid, kansen en een beetje geluk. Ik deel mijn ervaring dan ook niet om een voorbeeld te stellen, maar om inzichten te bieden aan degenen die hun eigen academische pad verkennen.
Hoe Het Begon
Toen ik aan het einde van mijn bachelor International Business Administration aan Tilburg University kwam, voelde ik een zekere onzekerheid over wat ik daarna wilde studeren. Met een specialisatie in marketing via een minor en een stage in trade marketing, leek een master in Marketing Management de logische keuze; in februari stroomde ik in om deze master te volgen. Hoewel ik de opleiding leuk vond, voelde ik dat er iets ontbrak—de analytische kant. Dus besloot ik me in te schrijven voor een tweede master: Marketing Analytics. Dit voegde complexiteit toe, maar al snel besefte ik dat programmeren en diepgaande analytics niet helemaal mijn focusgebied waren. Tegen die tijd had ik een hele hoop tijd en moeite geïnvesteerd in dit pad, maar de cijferkant bleef mij interesseren en dus begon ik de mogelijkheden in finance te verkennen. In een minder conventionele stap voegde ik een derde studie toe: Finance.
Fastforward, en ruim anderhalf jaar later heb ik de master Marketing Management afgerond, met als doel zowel Finance als Marketing Analytics tegen het einde van 2025 af te ronden.
De Synergieën Tussen de Programma’s
Wanneer mensen horen dat ik drie masteropleidingen volg, variëren de reacties van “Je bent gek!” tot “Je moet wel een nerd zijn.” Dat eerste zal ik negeren omwille van een formeel artikel. Wat het tweede betreft: ik geef toe dat een beetje interesse in studeren wel nodig is. Maar vaak vragen mensen zich ook af of deze specifieke programma’s elkaar echt aanvullen, en daar denk ik dat ze een verborgen synergie missen.
Ten eerste is er de leercurve: als je eenmaal begrijpt wat een masterprogramma vraagt qua inzet, onderzoek en zelfdiscipline, zijn de tweede en derde master beter beheersbaar. Een tweede scriptie schrijven is bijvoorbeeld aanzienlijk minder intimiderend dan de eerste.
Wat denk ik daar nog wel boven staat is hoe de inhoud zelf in elkaar grijpt en unieke inzichten biedt. Marketing en finance lijken misschien tegenpolen—creatief versus analytisch, strategisch versus operationeel—maar in de praktijk zijn ze onderling afhankelijk. Zo fungeren financiële afdelingen vaak als poortwachters voor budgetten en uitgaven, terwijl marketingteams de inkomstenkant aansturen. Dit is de bekende wrijving binnen bedrijven, waarbij marketing beperkt wordt door de restricties die finance oplegt. Met een voet in beide werelden heb ik een uniek perspectief gekregen op hoe deze velden samenwerken. Ik kan marketingkansen evalueren door een financiële lens en de beperkingen en verwachtingen van financiële teams begrijpen. Dit biedt de perfecte basis voor waarderingsberekeningen.
In bredere zin heeft deze interdisciplinaire aanpak mijn zakelijk inzicht versterkt. Zo kan ik groeikansen identificeren vanuit een marketingperspectief en tegelijkertijd kosten en opbrengsten evalueren via financiële modellen. Deze dubbele lens is bijzonder waardevol in sectoren zoals fusies en overnames en bedrijfswaardering, waar een holistisch begrip van zowel inkomstenverwerving als kostenbeheer essentieel is.
Een andere waardevolle synergie is de balans tussen technische en interpersoonlijke vaardigheden. Terwijl de finance-opleiding mijn kwantitatieve en analytische vaardigheden versterkt, voegt marketing de sociale kant toe—communicatieve vaardigheden, klantpresentaties en teamprojecten. Deze interpersoonlijke vaardigheden zijn cruciaal voor financiële functies, waar het presenteren en uitleggen van complexe ideeën aan klanten en belanghebbenden net zo belangrijk is als de analyse zelf.
De Uitdagingen Onderweg
Het volgen van meerdere masterprogramma’s gaat niet zonder hindernissen. Het combineren van verschillende curricula vereist zorgvuldige planning en tijdmanagement. Het afstemmen van roosters, coördineren van cursusbelasting, en het organiseren van drie verschillende studiegebieden is zeker veeleisend geweest. Naast de logistieke uitdagingen is er ook de mentale uitdaging van het schakelen tussen vakken die elk een andere mindset vereisen—creatief voor marketing, analytisch voor finance, en data-gedreven voor marketing analytics.
Financieel gezien kan het volgen van meerdere studies duur zijn. Ik krijg vaak de vraag of collegegelden toenemen met elke extra studie. Het antwoord is: niet per se, maar het vereist zorgvuldige planning en veel administratieve voorbereiding.
Advies Voor Aankomende Masterstudenten
Zou ik dit academische pad opnieuw bewandelen, als ik aan het begin van mijn master stond? De studiekeuze(s) heeft (hebben) me veel geleerd, zowel academisch als persoonlijk. Voor iedereen die een dubbele of zelfs driedubbele master overweegt, hier is mijn advies: als je echt nieuwsgierig en gemotiveerd bent, ga ervoor.
Het verdiept niet alleen je kennisbasis, maar geeft je ook extra tijd om verschillende carrièrepaden en stagekansen te verkennen. Je ontmoet meer mensen, werkt samen met meer professoren, en wordt onderdeel van een groter academisch netwerk, wat zowel op professioneel als persoonlijk vlak van blijvende waarde kan zijn. Uiteindelijk zijn deze diploma’s niet slechts regels op een cv—het zijn ervaringen die me veerkracht, aanpassingsvermogen en een nieuwe kijk op de wereld van business hebben bijgebracht.
Werken tijdens je studie: de ervaringen van drie Econometrie studenten aan de Universiteit van Tilburg
Voor het interview van deze week in Faces hadden we de kans om te spreken met Indy van Heijst, een 23-jarige masterstudent Accountancy uit
In dit artikel vertelt Jelle je alles over zijn tijd op de Audit afdeling van Vermetten, en hoe hij hier terecht is gekomen.
Graag neem ik je tijdens in dit artikel mee in hoe ik afgelopen jaar heb ervaren als voorzitter van Asset | Accounting & Finance.