For the English version, click here. Begin september startten de voorbereidingen voor de elfde editie van Investment Night. Toen wij als commissie
Het is ongeveer een jaar geleden dat de cryptovalutamarkt instortte. Hoewel veel mensen rijk zijn geworden, hebben anderen veel inzet verloren. Op dit moment zijn Bitcoin en andere cryptovaluta naar de achtergrond verschoven en geven de media niet veel aandacht meer aan dit onderwerp. Zijn cryptovaluta gedoemd om te falen?
De opkomst van cryptovaluta ontstond toen het Amerikaanse bankwezen hypotheken verstrekte aan arme burgers die hun maandelijkse hypotheeklasten niet konden betalen. Uiteindelijk waren banken te trots om hun verliezen te nemen en bundelden ze deze hypotheken samen in pakketjes, zogeheten mortgage-backed securities. In de hoop dat ze wat geld zouden terugverdienen, handelden financiële instituties met deze pakketjes, terwijl ze wisten dat het risicovol zou zijn. Uiteindelijk gingen banken failliet en stortte het internationale financiële systeem in, resulterend in de economische crisis van 2008. Het gevolg was dat het vertrouwen in het bankwezen verdween. En dit werd de aanleiding voor de toegenomen vraag naar cryptovaluta.
“In het traditionele financiële systeem fungeren banken als tussenpersoon om geldtransacties tussen twee partijen te controleren. Maar wat als we deze betrouwbare derde partij niet meer kunnen vertrouwen?”
Maar hoe kunnen cryptovaluta het vertrouwen in financiële instituties weer herstellen? Dat kunnen ze niet. De oplossing is de technologie achter cryptovaluta, Blockchain, die het mogelijk maakt om tussenpersonen in transacties te verwijderen. In het traditionele financiële systeem fungeren banken als tussenpersoon om geldtransacties tussen twee partijen te controleren. Maar wat als we deze betrouwbare derde partij niet meer kunnen vertrouwen? Laten we de tussenpersoon dan schrappen. Het doel daarvan is dat banken niet meer risicovol om kunnen gaan met geld waardoor voorkomen wordt dat ze weer een economische crisis kunnen veroorzaken. Bitcoin en cryptovaluta maken dit mogelijk via Blockchain. Ik zal niet te veel tijd besteden aan het uitleggen van de technologie, maar Blockchain technologie is een netwerk waarin partijen real-time en peer-to-peer digitaal geldtransactie kunnen doen. Met andere woorden, transacties gaan direct van de ene partij naar de andere zonder dat banken in de transactie betrokken zijn. Maar waarom zijn mensen dan zo sceptisch?
Sinds het ontstaan van de financiële crisis is Bitcoin langzaam bekend geworden onder de mensen en vanaf het begin van 2017 hebben de media er bijna dagelijks aandacht aangegeven. De toegenomen media-aandacht had echter niet als doel uit te leggen hoe veelbelovend de technologie is, maar om de snel toegenomen prijs aan het licht te brengen. Op 27 november 2017 raakte de prijs van Bitcoin $10.000 aan en zeven dagen later was deze $22.000. Vergelijk dat met de acht jaar die nodig was om een waarde te krijgen van $2.000. Wat een stijging! Dit kan eenvoudig uitgelegd worden met behulp van het bekende concept van vraag en aanbod. Doordat de prijs zo snel omhoog ging, wilden mensen de boot niet missen en daarmee de kans op snel en makkelijk geld verdienen niet door de vingers laten glippen. En geef hen eens ongelijk. In ieder geval, de vraag naar Bitcoin steeg daarmee nog meer en een sneeuwbaleffect was het gevolg. Vanaf dat moment labelden de media Bitcoin als een bubbel en voorspelden ze dat hij vroeg of laat, net zoals met elke bubbel, zou knappen. En de media hadden gelijk.
Dus zijn we het er over eens dat de toekomst van Bitcoin en cryptovaluta gedoemd is te falen? Het tegenovergestelde! Cryptovaluta zullen enorm nuttig en belangrijk worden voor bedrijven en uiteindelijk voor de maatschappij. Voorop staat dat cryptovaluta grote voordelen bieden. Transacties vinden direct plaats van zender naar ontvanger, binnen enkele secondes, met lagere transactiekosten, en transparanter. Het feit dat het veel goedkoper en real-time is, zijn voor het bedrijfsleven veruit de belangrijkste voordelen. Een voorbeeld: Als je een Nederlandse bank hebt, en $100 wil overmaken via een Singaporees bankaccount, dan duurt het 3-5 dagen voordat diegene het ontvangt. Dit komt doordat meerdere tussenpersonen (banken) in verschillende landen de transactie controleren. Doordat bij cryptovaluta deze tussenpersonen niet aanwezig zijn, wordt het geld direct ontvangen. Daarnaast moet je transactiekosten betalen om de transactie te controleren, wat een percentage is van het bedrag dat verzonden wordt. Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld 10M dollar verzendt naar een buitenlands bedrijf, en de fee is 1%, dan moet er $100.000 betaald worden om de transactie mogelijk te maken. En transacties van deze grootte en hoger worden door bedrijven dagelijks verzonden. Dit is de reden dat het bedrijfsleven open staat voor cryptovaluta, aangezien ze slechts eenmalig transactiekosten betalen in de vorm van een kleine fee.
“Sterker nog, de Bitcoin bubbel is eigenlijk vergelijkbaar met wat er gebeurde tijdens de Dotcom bubbel. Een levensveranderende innovatie, het internet, kreeg aandacht van het publiek en zij begonnen hevig hierin te investeren, hoewel ze niet precies wisten wat het was.”
Maar Bitcoin is een bubbel, waarom zou iemand het dan gebruiken? Laten we eens beter kijken naar hoe economische bubbels werken. Bitcoin kan gedefinieerd worden als een levensveranderende bubbel, aangezien deze type bubbels gedreven worden door een innovatie waarvan men verwacht dat deze het bedrijfsleven enorm zal veranderen. De fase na het knappen van de bubbel wordt de post-bubbel genoemd. Tijdens deze fase zijn de waarden van Bitcoin en cryptovaluta nogal laag en zoekende naar een prijs die overeenkomt met de werkelijke waarde. Hoewel er gediscussieerd kan worden of cryptovaluta überhaupt wel een intrinsieke waarde hebben en eigenlijk bepaald worden door speculatie, zal het een onbekende lengte aan tijd duren voordat dat zal gebeuren. De cryptovalutamarkt zal alleen zo stabiel en volatiel als normale (fiat) valuta worden wanneer de juiste partijen meegaand zullen zijn met deze innovatie. Het gebrek aan meegaandheid is echter juist de reden waarom cryptovaluta momenteel niet breed gedragen worden.
Dus waarom zou iedereen ooit wel meegaand zijn? Het is slechts een kwestie van tijd, aangezien tijdens de post-bubbel beoogd wordt (middels regulatie) een stabiele markt te krijgen. Wanneer dat gebeurt, zullen bedrijven en daarna de maatschappij meer open staan om te kijken naar het werkelijke nut van cryptovaluta en het uiteindelijk gebruiken ervan. Sterker nog, de Bitcoin bubbel is eigenlijk vergelijkbaar met wat er gebeurde tijdens de Dotcom bubbel. Een levensveranderende innovatie, het internet, kreeg aandacht van het publiek en zij begonnen hevig hierin te investeren, hoewel ze niet precies wisten wat het was. Het gevolg was dat de prijs van internetaandelen snel steeg, ver boven hun intrinsieke waarde, waarna de markt instortte. Uiteindelijk evolueerde het internet tijdens de post-bubbel tot zijn huidige vorm. En laat me je dit vragen: kan je je tegenwoordig een leven voorstellen zonder het internet?
Al met al was de behoefte om banken als tussenpersoon te verwijderen slechts een aanleiding voor cryptovaluta om naar de voorgrond te treden. Het feit dat het een bubbel werd, kwam door uitbundigheid van mensen wat ervoor zorgde dat de prijs snel steeg. Tegelijkertijd bleek het dat cryptovaluta meer voordelen bood dan alleen het elimineren van de tussenpersoon. Het bedrijfsleven ontdekte dat transacties veel goedkoper en real-time kunnen worden gedaan, wat voor hen de belangrijkste voordelen zijn om het te gebruiken. Weerstand van vele partijen is momenteel de belangrijkste reden voor een instabiele markt. Daarentegen, wanneer de markt gereguleerd wordt, zal het werkelijke nut van cryptovaluta de overhand nemen. Vervolgens zullen mensen bekender worden met de mogelijkheden van digitale valuta, wat op zijn beurt zorgt voor meer vertrouwen in de markt. Uiteindelijk zal het gebruiken van digitaal geld normaal worden, net zoals bij internet het geval was. Het is daarom slechts een kwestie van geduld voordat de Renaissance van cryptovaluta zal plaatsvinden.