Werken tijdens je studie: de ervaringen van drie Econometrie studenten aan de Universiteit van Tilburg
Disclaimer: Dit artikel heeft enkel als doel om te amuseren en kan niet gebruikt worden voor financieel advies.
Artificial Intelligence is een begrip die de afgelopen jaren flink wat opmars heeft gemaakt en heeft in zijn prille bestaan al een grote impact op de maatschappij. Waar het ook een flinke impact op heeft, is de financiële sector, en vooral op beleggen. In welke mate verandert Artificial Intelligence het beleggen?
Allereerst zorgt AI ervoor dat er meer geautomatiseerd kan worden. Dit werkt via het zogenaamde kwantitatieve handelen (quantitative trading). Hierbij worden algoritmes gecreëerd waarbij markt inefficiëntie wordt opgezocht om hiervan te kunnen profiteren. Dit gebeurt met hoge snelheid waardoor in korte tijd veel rendement gerealiseerd kan worden. Momenteel maken vooral hedgefonds hier gebruik van. Het gebruik van AI door hedgefondsen is dan ook de afgelopen jaren geëxplodeerd. Volgens een studie van Barclay Hedge Fund gebruikt meer dan de helft van alle Hedge fondsen Artificial Intelligence om meer rendement te behalen. Echter behalen deze hedge fondsen niet direct meer rendement. De reden hiervoor is dat het lastig is om uitkomsten van deze algoritmes te interpreteren. Hiervoor zijn speciaal opgeleide werknemers nodig waar momenteel nog een tekort aan is. Ook particuliere beleggers kunnen gebruikmaken van AI. Zo worden websites als ChatGPT gebruikt voor beleggingsadvies (Investing News Network, 2023).
Ten tweede maakt Artificial Intelligence het mogelijk om makkelijker en sneller grote datasets te analyseren. Hierdoor worden goede beleggingsmogelijkheden sneller geïdentificeerd waardoor er meer rendement behaalt kan worden. Ook maakt Artificial Intelligence het makkelijker om risico’s te analyseren. Bedrijven als Deloitte hebben hier speciale programma’s voor ontwikkeld.
Vervolgens kan fraude makkelijker gesignaleerd worden dankzij de komst van Artificial Intelligence. Op deze manier blijft beleggen eerlijker en kunnen beleggingsplatformen hun integriteit makkelijker garanderen. Als er bijvoorbeeld ineens bijzonder grote transacties worden gedaan naar een bankrekening of wanneer er naar verhouding onwijs veel beleggers short gaan in een beperkte periode, identificeert het AI model dit als potentiële fraude. Vervolgens stuurt het model een melding naar het beleggingsplatform en wordt er actie ondernomen.
Er zijn veel mensen die zich zorgen maken over de invloed van AI, zo ook bekende beleggers waaronder Warren Buffett. Hij is niet optimistisch over de toekomst van de technologie en noemt het een gevaar voor de maatschappij. Hij vergelijkt het zelfs met de atoombom. Ondanks zijn zorgen belegt hij wel indirect in AI. Maar liefst 47% van Berkshire Hathaway bestaat uit Apple aandelen, en dat terwijl Apple agressief investeert in het bouwen van producten die werken met Artificial Intelligence. Daarnaast bezit het voor $1B aan Amazon aandelen (minder dan 1% van de portefeuille). Warren Buffett ziet dus geen toekomst in de technologie, maar wel in de bedrijven die de technologie actief implementeren; wat op zijn minst merkwaardig te noemen is.
Een ander nadeel is dat de technologie juist ingezet kan worden om te frauderen. De technologie kan identiteitsfraude veroorzaken met als gevolgd dat beleggers gehackt worden. Daarnaast kunnen aandelenmarkten gemanipuleerd worden. Algoritmes die worden gecreëerd door een AI model bevatten dusdanig veel verschillende mogelijkheden en functies die traditionele algoritmes niet hebben, waardoor het makkelijker markten kan manipuleren. Om dit te voorkomen moeten financiële autoriteiten streng toezicht houden (Ligon, 2023).
Een ander risico is dat Artificial Intelligence voornamelijk rekening houdt met behaalde rendementen uit het verleden. Deze zijn geen garantie voor de toekomst en kunnen daarom alleen als hulpmiddel gebruikt worden.
Verder kan AI leiden tot discriminatie. Hoewel dit wellicht geen directe relatie heeft met beleggen, is het wel een probleem dat extra aandacht verdient. Het invoeren van de technologie kan ervoor dat bepaalde mensen of bedrijven uitgesloten worden, wat resulteert in discriminatie. Daarom is het belangrijk om niet blind te vertrouwen op Artificial Intelligence en het slechts als hulpmiddel te gebruiken.
De komst van Artificial Intelligence brengt veel consequenties met zich mee; niet alleen voor de maatschappij maar ook voor de financiële wereld. Het brengt veel voordelen met zich mee, zo kunnen grote datasets makkelijker geanalyseerd worden, waardoor mogelijkheden sneller geïdentificeerd worden. Dit zou moeten zorgen voor een hoger rendement. Helaas heeft deze nieuwe technologie ook nadelen. Zo kan Artificial Intelligence leiden tot fraude en kan het worden ingezet om de markt te manipuleren. Verder moet er voor gezorgd worden dat het niet leidt tot discriminatie. Om ervoor te zorgen dat deze nadelen niet plaatsvinden moet er streng toezicht gehouden worden door financiële autoriteiten. Als dit gebeurt, heeft de nieuwe technologie zeker een toekomst in de wereld van beleggen. Verder moeten particuliere beleggers nooit zomaar financieel advies opvolgen van een AI chatbox als ChatGPT.
Bronnen:
Barclay Hedge (2018), Majority of Hedge Fund Pros Use AI. Retrieved from https://www.barclayhedge.com/insider/majority-of-hedge-fund-pros-use-ai-machine-learning-in-investment-strategies
Investing News Network (2023), How will AI impact investing. Retrieved from https://investingnews.com/impact-ai-on-investing/
Ligon, M (2023), Forbes. Retrieved from https://www.forbes.com/sites/forbesbusinesscouncil/2023/07/17/how-artificial-intelligence-is-revolutionizing-stock-investing/
Werken tijdens je studie: de ervaringen van drie Econometrie studenten aan de Universiteit van Tilburg
Tim Steketee (30) werkt sinds anderhalf jaar bij De Beer en woont binnenkort in zijn nieuwe huis in Hilvarenbeek, dat hij momenteel grondig aan het
In het artikel van deze week bespreken we een belangrijke mijlpaal in de evolutie van onze vereniging: de fusie van Asset | Accounting & Finance
Inzichten in de belegginsstrategie van Dela: een interview met Frank Eizinga, Chief Investment Officer bij Dela.