Zweden, een land om verliefd op te worden

Door Marjolein van de Gaar

Veel studenten denken niet meteen aan Scandinavië als exchange bestemming. De meeste studenten houden meer van een warme, zonnige bestemming dan van een koude, donkere bestemming. Ik ben echter heel blij met mijn keuze voor Zweden. Het land heeft een mooie natuur en cultuur. Bovendien dacht ik dat de mentaliteit van de Zweden goed bij mij zouden passen.

Op dit moment studeer ik in Jönköping, de tiende grootste stad in Zweden. Het is een kleine, maar leuke stad. De stad ligt aan de rand van het op een na grootste meer van Zweden: Vättern. Het meer is zo groot dat het op een oceaan lijkt. Er hoort zelfs een strand bij! Mijn gastuniversiteit heet Jönköping University. Hier studeer ik aan de faculteit ‘Jönköping International Business School’, ook wel JIBS genoemd. JIBS is zeer internationaal gericht en trekt studenten van over de hele wereld. Dit is ook een van de redenen waarom ik voor Jönköping gekozen heb.

Mijn exchange begon op 13 augustus. Het weer in Zweden was de hele zomer slecht, tot de week dat ik aankwam. Waarna twee weken van super weer en veel zon volgde. Wie had dat gedacht?! Nadat ik tijdens het eerste weekend de stad een beetje verkend had, begon de Kick Off Week. Dit is de introductieweek van alle Zweedse en internationale studenten. Een traditie hier in Zweden is dat op de tweede dag van de Kick Off Week iedere student een (zeer on-charmante) overal krijgt. Tijdens het aantrekken van deze overal moesten we zweren dat we hem nooit zouden wassen en dat we hem altijd trouw zouden blijven. Als je meedoet aan een event of naar een feestje gaat ontvang je een ‘patch’ die je op de overal moet lijmen. Hoe meer patches je hebt, hoe cooler je bent hier in Zweden! De Kick Off Week was een geweldig begin van mijn exchange. Tien dagen vol met feestjes, leuke events en heel veel nieuwe mensen.

Na de Kick Off Week startte mijn colleges. Ik hoef hier maar vier vakken te volgen, aangezien alle vakken hier 7.5 ECTS waard zijn. Ik volg de eerste twee vakken in het eerste blok en de andere twee in het tweede blok. Tot nu toe zijn de vakken best gemakkelijk, maar wel interessant. Ik heb niet veel colleges, maar wel veel verplicht groepswerk en projecten. Zweden houden van creativiteit, dus de opdrachten zijn best leuk! Gelukkig houd ik genoeg tijd over voor andere, misschien wel belangrijkere, dingen. Woensdagavond staat bekend als de feestavond in Jönköping. Iedereen gaat naar de club Akademien, ook wel ‘Aka‘ genoemd, gekleed in de overal. Je hoeft dus nooit na te denken over wat je aan moet trekken! De prijzen in ‘Aka’ zijn er goed; water en frisdrank is er zelfs gratis. Dit in tegenstelling tot de andere clubs in Zweden, waar je rond de 5 euro voor een biertje betaalt. Ondanks de extreem hoge prijzen, is het nachtleven in Jönköping erg goed!

Een van de belangrijkste reden dat ik op exchange wilde, is omdat ik heel erg van reizen houd! Dat gaat heel gemakkelijk hier, aangezien er veel trips georganiseerd worden voor studenten. Ik heb al trips gepland naar Noorwegen, Rusland, Estland, Finland en Lapland! Ik verheug me erg op deze trips en kijk er naar uit om nieuwe ervaringen op te doen. Genoeg te doen dus, hier in Zweden met al die trips, feestjes en natuurlijk het noodzakelijke studeren. De tijd vliegt voorbij!

In deze korte tijd ben ik verliefd geworden op Zweden. De mensen zijn erg aardig, vriendelijk en iedereen spreekt Engels. Zweden zijn ook erg gemotiveerd in alles wat ze doen. Dit heb ik geleerd tijdens het groepswerk met Zweedse studenten. Ze zijn erg ambitieus en proberen overal het beste van te maken. Een ander ding dat ik erg leuk vind zijn de Zweedse ‘fika’s’. Een fika is een typisch Zweedse traditie waarbij je samenkomt met vrienden, familie of collega’s om koffie te drinken en iets zoets te eten. Een typisch Zweeds zoet gerecht is de ‘kanelbullar’, het kaneelbroodje. Dit is een broodje gevuld met kaneel en boter. Ik heb al veel fika’s beleefd met vrienden!
Verder is de natuur van Zweden echt geweldig. Er zijn overal meren. Je hoeft dan ook niet lang te zoeken voor een mooie wandelroute of een indrukwekkend uitzicht. Zweden is zeker een land waar ik mezelf in de toekomst zie wonen!

Ik zou iedereen aanraden om op exchange te gaan! Het op jezelf wonen in een compleet ander land heeft een positief effect op je ontwikkeling. Het ontmoeten van mensen van over de hele wereld zal zeker je visie over de wereld verruimen. Als je op exchange bent beleef je de tijd van je leven!

reacties