Working at de Volksbank

Banner De Volksbank

Ik ben Liza Obdam, 24 jaar en opgegroeid in het West-Friese dorp Venhuizen (Noord-Holland). In het tweede jaar van mijn studie – Economie & Bedrijfseconomie – ben ik verhuisd naar Amsterdam waar ik op dit moment nog steeds woon. Na het behalen van mijn Master Finance ben ik begonnen met werken bij de Volksbank. Graag vertel ik jullie meer over mijn achtergrond en ervaringen bij de Volksbank.

Wat is je vooropleiding?
Na het afronden van mijn VWO heb ik gekozen voor de bachelor Economie & Bedrijfseconomie aan de VU in Amsterdam. Tijdens mijn bachelor merkte ik dat ik vooral interesse had voor de vakken die gericht waren op financiële instellingen en daarom heb ik daarna de master Finance gedaan, ook aan de VU.

Waarom heb je voor de Volksbank gekozen en hoe ben je met de Volksbank in contact gekomen?
Na mijn studie had ik nog geen concreet beeld van waar ik wilde gaan werken. Ik had wel een lichte voorkeur voor banken, maar heb meerdere opties opengehouden. Uiteindelijk na gesprekken bij verschillende soorten bedrijven, sprak de Volksbank (toen nog SNS Bank N.V.) mij het meeste aan. De Volksbank is een relatief kleine bank, wat als voordeel heeft dat je snel je weg vindt in de organisatie en een goed beeld hebt van de verschillende afdelingen. Door de informele sfeer voelde ik mij ook snel thuis in de organisatie. Daarnaast was voor mij de duidelijke visie van de bank, ‘mensgericht, maatschappelijk en duurzaam bankieren’, een extra motivatie om voor de Volksbank te kiezen.

Wat zijn de mogelijkheden bij de Volksbank?
Er zijn voor net afgestudeerden verschillende mogelijkheden bij de Volksbank, zowel startersfuncties als traineeships. Wanneer je goed weet wat je wilt en snel wilt groeien in een specialistisch vakgebied dan zal een startersfunctie wellicht beter bij je passen. Wanneer je echter nog niet een heel duidelijk beeld hebt van wat je precies wilt gaan doen en je graag wilt investeren in je persoonlijke ontwikkeling dan zou een traineeship een goede keuze kunnen zijn. Het traineeship wordt in verschillende richtingen aangeboden: Digital Marketing, Business & Retail, Smart Banking, High-Tech en Finance & Risk. Ik ben zelf begonnen in een startersfunctie maar merkte al snel dat ik meer van de bank wilde zien en dat ik mijn persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk vond. Ik ben na een half jaar overgestapt naar het Finance & Risk traineeship. Het voordeel van het traineeship is dat je met een groep medetrainees bent waarmee je ervaringen kunt delen en intensief werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Een uitdaging is dat je elk half jaar op een andere afdeling een opdracht doet. Elk half jaar begin je dus eigenlijk weer opnieuw, hierdoor ontwikkel je je snel en doe je in een korte tijd veel kennis op.

“Bij de Volksbank wordt dagelijks gewerkt aan het creëren van waarde voor de klant, medewerker, maatschappij en aandeelhouder.”

Wat zijn jouw tips voor studenten die op het punt staan een keuze te maken voor een werkgever?
Het blijft altijd lastig om na je studie een keuze te maken voor een werkgever. Je weet immers pas echt hoe het binnen een organisatie is als je er ook daadwerkelijk werkervaring hebt opgedaan. Mijn tip is om van te voren goed te oriënteren welke werkgevers er zijn en wat zij te bieden hebben. Bezoek verschillende inhouse- en recruitmentdagen waar je vragen kunt stellen aan de medewerkers en een beter beeld kunt krijgen van de organisaties en mogelijkheden. Ook kun je wellicht via je eigen netwerk (familie, vrienden) in contact komen met medewerkers van verschillende organisaties. Kies uiteindelijk voor een organisatie waar je het beste gevoel bij hebt en waar je denkt genoeg uitdaging te kunnen vinden.

Waar ben ik, zijn wij, dagelijks mee bezig bij de Volksbank?
Op dit moment ben ik bezig met het afronden van mijn tweede trainee opdracht bij Business Control BLG, één van de merken van de Volksbank. Bij Business Control ben je onder andere bezig met, zoals de naam al zegt, er voor zorgen dat de business in control blijft door het opstellen en maandelijks monitoren van KPIs. Als Business Controller ben je daarnaast veel in gesprek met collega’s van de business, doe je verschillende analyses en maak je presentaties om (ad hoc) vragen van de directie te beantwoorden. Je werkzaamheden als trainee zijn heel divers doordat je ook verschillende opdrachten doet. Zo was mijn vorige opdracht bij Risk, waar ik in het stress testing team heb gewerkt aan het Recovery Plan. Hiervoor moesten verschillende stress scenario’s doorgerekend worden waarbij kapitaal- liquiditeitsratio’s onder een bepaald niveau komen. Vervolgens werd gekeken welke herstelmaatregelen de bank kan inzetten om weer uit zo’n stress situatie te komen.

Gedurende het traineeship ga je zelf op zoek naar nieuwe opdrachten, waardoor je ook de diversiteit hierin kunt bepalen. Als trainee is het erg belangrijk dat je veel verschillende kanten van de organisatie ziet om een breed beeld te kunnen vormen. Bovendien heb je naast je opdrachten ook een persoonlijk ontwikkelingstraject en doe je regelmatig activiteiten met je medetrainees.

Waar de organisatie als geheel dagelijks mee bezig is? Bij de Volksbank wordt dagelijks gewerkt aan het creëren van waarde voor de klant, medewerker, maatschappij en aandeelhouder. Deze vier waarden staan centraal in de strategie van de bank. In de praktijk wordt er bewust stil gestaan bij deze waarden door bijvoorbeeld bij het nemen van besluiten steeds weer na te gaan of en voor wie er waarde wordt gecreëerd.

Waar sta ik over enkele jaren (2-3 jaar)?
Over enkele jaren zal ik waarschijnlijk nog bij de Volksbank werken aangezien ik mij hier op mijn plek voel en voldoende ruimte voor ontwikkeling zie. In de komende jaren zal ik mij persoonlijk ontwikkelen, mijzelf nog beter leren kennen en een breed beeld op doen van verschillende afdelingen binnen de bank. Door de diverse opdrachten weet ik na het afronden van mijn traineeship wat ik het allerleukste vind en zal ik mij daar nog meer in willen specialiseren binnen een functie.

reacties