San Jose, een geweldige ervaring

Door Laura Franssen, studente aan de Avans Hogeschool in Tilburg

Zou je jezelf kunnen introduceren en kunnen vertellen wat je op dit moment studeert?

Mijn naam is Laura Franssen, ik ben 21 jaar en ik doe de bachelor Rechten aan de Avans Hogeschool. Deze bachelor bestaat uit drie jaar theorie en één jaar stage. Momenteel studeer ik voor zes maanden op het departement Justice and Philosophy aan de San Jose State University, omdat ik heb besloten om mijn minor in het buitenland te doen.
De San Jose State University is in San Jose, een plaats in de staat Californië, in de Verenigde Staten. Ik vind het erg leuk om hier te wonen omdat de mensen hier heel aardig zijn, het weer altijd goed is en San Jose dichtbij andere grote steden zoals San Francisco, Los Angeles en San Diego ligt. Daarnaast staat de San Francisco Bay Area bekend om zijn multiculturele samenleving en dat interesseert me wel.
De vakken die ik heb gekozen zijn Victimology, Human Rights, Philosophy of Law and Philosophy of Mind. Ik woon in een internationaal huis met 70 andere SJSU-studenten, op een steenworp afstand van de campus. Deze studenten hebben 24 verschillende nationaliteiten. Dit is een hele ervaring voor mij en ik vind het erg leuk om de diverse culturen te ontdekken.

Welke dingen die je tot nu toe hebt ervaren zijn volgens jou typisch Amerikaans?

De Verenigde Staten is een enorm land, dus ik zal kenmerkende dingen van de Bay Area omschrijven. Dingen die bij dit gebied horen zijn het hete weer, het ongezonde eten, de diversiteit aan mensen, de ruimdenkendheid van mensen en natuurlijk het Amerikanisme.
Wat betreft de hoogleraren van de SJSU heb ik moeite met hoogleraren die, in vergelijking met Nederlandse hoogleraren, veel te zeggen hebben over de manier waarop ze studenten onderwijzen en examens nakijken. In Nederland zijn hoogleraren veel meer gebonden aan een systeem.
Voor mezelf is het lastig te zeggen of ik meer van de Nederlandse of van de Amerikaanse cultuur houd, omdat ik denk dat mijn exchange niet vergelijkbaar is met het normale dagelijkse leven. Maar de mensen hier zijn opener en dat vind ik leuk. En het weer bevalt me heel goed.

Wat vind je leuk om te doen in je vrije tijd?

Naast het studeren ga ik naar feestjes en sportwedstrijden en maak ik uitstapjes. Als we clubs willen bezoeken gaan we naar San Francisco, omdat er in San Jose niet zoveel clubs zijn. In San Jose gaan we meestal naar huisfeestjes en feestjes in studentenhuizen. Deze laatste feestjes worden georganiseerd door leden van disputen. Deze disputen zijn vergelijkbaar met de disputen die we in Nederland kennen. Ik ga om met zowel exchange als lokale studenten. Het is erg makkelijk om vrienden te maken en er is altijd een hoop te doen. Ik ben vaak aanwezig bij ‘tailgates’ en sportevenementen van de SJSU Spartans (sportteams van SJSU, de meeste spelen American football). Alle studenten van de SJSU worden Spartans genoemd en een hoop studenten dragen T-shirts met ‘Spartan’ erop. Het is leuk om te zien dat studenten trots zijn om student aan de SJSU te zijn. Ik neem ook deel aan activiteiten van het internationale huis en in het weekend maken we vaak uitstapjes.

Heb je al andere gebieden of steden dan San Jose bezocht?

Ik heb al een groot aantal trips gemaakt sinds ik hier ben. In het eerste weekend hebben we een trip gemaakt naar Lake Tahoe, in de staat Nevada. Dat was erg leuk; we zijn er wezen kajakken en wandelen. Het weer was goed en de natuur is er erg mooi, ik zou mensen zeker aanraden om Lake Tahoe te bezoeken. In de winter kun je daar ook skiën en snowboarden. Ik ben ook in Los Angeles geweest, hier hebben we bezienswaardigheden bezocht en zijn we naar een concert van Kygo geweest. Het was erg speciaal om bij dit concert in deze stad aanwezig te zijn. Daarnaast ben ik naar Big Sur geweest om te wandelen. We hebben een wandeling van zes uur gemaakt en aan het einde waren we helemaal uitgeput, dus het was prachtig om toen walvissen en zeehonden te zien. Ik ben tevens naar het Yosemite National Park geweest. Dit is de grootste aanbeveling die ik kan doen, wanneer je Californië bezoekt moet je daar zeker heen. Ik heb nog nooit zulke mooie natuur gezien als in Yosemite. De watervallen daar zijn immens en de rotsen zeer groot. In de weekenden gaan we vaak naar Santa Cruz. Santa Cruz is ongeveer 40 minuten rijden vanuit San Jose en het heeft een mooi strand, ‘waterholes’ (in de Garden of Eden) en je kunt er ook nog zeeleeuwen spotten.

Zou je andere studenten aanraden om op exchange te gaan?

Absoluut! Je leert er veel van en het is een ervaring om nooit te vergeten.

reacties